
©Markus Varesvuo/naturepl.com
Kirai yra įžūliai drąsūs paukščiai – tai liudija ir šis unikalus kadras, kuriame užfiksuota, kaip kiras narsiai atakuoja jūrinį erelį.

©d1g.com
Sidabriniai kirai – plėšrūs paukščiai, nelyginant pikiruojantys bombonešiai gebantys akmeniu smigti iš dangaus aukštybių ir nemažiau švelnesniu kampu šauti į jas atgal. Tiesa, atakomis šie paukščiai paprastai susidomi tada, kai jiems iškyla pavojus ir tenka gintis.
Dažniausiai kirų išpuoliai stebimi šių sparnuočių perėjimo laikotarpiu, kai suaugę individai gina pažeidžiamus jauniklius. Kai kurie kirai ginasi dar išradingiau ir savo agresiją priešo atžvilgiu išreiškia ne tik fizinėmis atakomis – jie agresorių gali bombarduoti savo fekalijomis ar skrandžio turiniu.
„Kirai gyvena ir peri didžiulėmis, triukšmingomis kolonijomis, tad neretai vadinamieji „mobingo“ aktai baigiasi grupiniais antpuoliais, – pasakoja Glasgo universiteto (Jungtinė Karalystė) gyvūnų ekologijos profesorė Pat Monegen (Pat Monaghan). – Paprastai atakuoti pradeda vienas ar du pavojų pastebėję plunksnuočiai, o vėliau prie jų prisijungia gausesnės gentainių pajėgos. Jų antpuoliai yra labai efektyvūs. Studijų metu paragauti tokių išpuolių yra tekę ir studentei Monegen… Jos kerta tau tiesiai į galvą – jų snapai yra labai aštrūs ir gali prakirsti odą.“

©staplenews.com
Nepaisant agresyvaus, vaidingo ir godaus šių paukščių būdo, Europoje trys gausiausios kirų populiacijos – sidabrinių kirų, silkinių kirų bei balnotųjų kirų – sparčiai mažėja. Pavyzdžiui, Jungtinėje karalystėje sidabrinių kirų nuo XX a. aštuntojo dešimtmečio sumažėjo perpus.

©picvi.com
Parengė Saulius Žukauskas,
sauliuszukauskas01@gmail.com

